Primož Tršinar, dr.med, spec.urolog, ŽZD Ljubljana

Moški spol je fizično močnejši, glede zdravja pa šibkejši. Povprečna življenjska doba moških je približno 5 let in pol krajša  primerjavi z ženskim spolom. Razloge je potrebno iskati v naravi dela, ki ga moški opravljajo (sedeča dela, fizična dela), pa tudi v nezdravem življenjskem slogu (kajenje, alkohol, nezdrava prehrana) in slabši skrbi za lastno zdravje. Moški manj pogosto hodijo k zdravniku, slabše skrbijo za preventivo.  Pogosto neradi govorijo o svojih težavah.

Kaj lahko torej vsak moški skrbi zase? Poleg zdrave  in uravnotežene prehrane (piramida zdrave prehrane, kjer je na dnu zelenjava in sadje, na vrhu pa maščobe živalskega izvora), vsakodnevnega gibanja, primerne telesne teže, opustitve kajenja in uživanja čezmernega pitja alkohola, je pomembna tudi preventiva v smislu samopregledovanja oz. samoopazovanja (kožne spremembe, otipanje testisov, spremembe barve urina, blata) in preventivnih pregledov pri zdravnikih. Nekatere ustanove opravljajo večdnevne preventivne preglede, kjer osebo pregledajo specialisti različnih strok, npr ortoped, urolog, kardiolog, gastroenterolog, napravijo se različna slikanja (Uz trebuha, srca, MRI telesa), pomembni pa so seveda tudi preventivni pregledi ciljanih skupin, npr. Svit program ali Dora, pa npr. odkrivanje raka prostate pri moških, starejših od 5o let, Pomembna je tudi seveda analiza krvi in urina. 

Zdravega načina življenja je potrebno učiti že otroke. Preventiva je pomembna, saj je večina bolezni  lažje in uspešnejše ozdravljiva, v kolikor se jo odkrije v zgodnji fazi. Začetne preiskave in testi so tudi manj neprijetni in hitrejše izvedljivi. Tudi za državo je finančno bolj ugodna preventiva, kot kurativa.

Najmanj, kar lahko naredi vsak zase, je, zdrav življenjski slog skozi celo življenje in samopregledovanje ter preventivni pregledi v določenem starostnem obdobju.

Moško zdravje