Ustrezna količina vadbe je pomemben del ohranjanja zdravja vašega telesa, zlasti ko se starate. Po podatkih Ameriškega združenja za srce bi morali imeti vsaj 150 minut zmerne aerobne dejavnosti na teden. Če se ukvarjate z živahno dejavnostjo, se to priporočilo zmanjša na 75 minut. Vrsta vadbe, ki jo izvajate, je odvisna od vas, vendar ima veliko starejših moških pomisleke glede kolesarjenja. V preteklosti je bilo veliko ugibanj o vplivu kolesarjenja na prostato. Vendar vožnja s kolesom za tedensko aerobno aktivnost ne bo nujno negativno vplivala na vaše zdravje. Da razjasnimo to kontroverzno temo, je tu osem dejstev o kolesarjenju in prostati.

Kaj je prostata?

Prostata je sestavni del moškega reproduktivnega sistema. To je žleza velikosti oreha, ki se nahaja pod mehurjem in pred danko. Prostata je odgovorna za ustvarjanje tekočine za seme, ki se pomeša s spermo, da olajša ejakulacijo in spočetje. Prostata je ena redkih žlez, ki nikoli ne preneha rasti, kar lahko pri starejših moških povzroči težave, kot je benigna hiperplazija prostate (BPH) – povečana prostata. Če pride do celičnih mutacij, lahko ta stalna rast prispeva tudi k povečanju stopnje raka prostate. Podobno lahko prostata povzroči pogosta urološka stanja, kot so nuja, zastajanje urina in prostatitis.

Pomembna dejstva, ki jih morate vedeti o kolesarjenju in prostati

Mnogi domnevajo, da bodo moški, ki kolesarijo na dolge razdalje, neizogibno imeli težave s prostato. Čeprav obstajajo študije, ki povezujejo povečano stopnjo raka prostate pri posameznikih, ki trenirajo osem ur na teden ali več, ti statistični podatki niso norma. Nasprotno, obstaja veliko pozitivnih razlogov, da bi morali še naprej voziti kolo, še posebej, ko ste starejši. Vedno se posvetujte s svojim zdravnikom o novih režimih vadbe in če čutite nelagodje ali opazite znake težave, čim prej poiščite zdravniško pomoč. Ko gre za prostato, čim prej se lotite zdravljenja, tem bolje.

1. Kolesarjenje lahko zmanjša tveganje za napredovalega raka prostate

Izvajanje kakršne koli zmerne do intenzivne vadbe lahko pomaga ohranjati vaše telo zdravo in zmanjša tveganje za nekatere vrste raka. Čeprav ne bo popolnoma odpravilo vašega tveganja, imajo aktivni ljudje ponavadi močnejši imunski sistem in se lažje borijo proti rakavim celicam. To lahko zmanjša resnost, hitrost širjenja in ponovitev nekaterih vrst raka. V zvezi z rakom prostate je bilo ugotovljeno, da so imeli moški, ki so vsak dan izvajali 25 minut visokointenzivnega kolesarjenja, približno 30 % manjšo verjetnost, da bodo zboleli za napredovalim rakom prostate.

Raziskave kažejo, da je to zato, ker intenzivna vadba, kot je kolesarjenje, pomaga povečati antigene v krvi. Pri moških to vključuje za prostato specifične antigene (PSA), ki lahko prispevajo k zgodnjemu odkrivanju in močnejšemu imunskemu odzivu. Vsako obdobje intenzivne vadbe je zvišalo raven PSA za približno 24 ur, zato je redna vadba koristna.

2. Kolesarjenje ne povzroča neplodnosti

Ena pogosta napačna predstava o kolesarjenju kot moškem je, da lahko vodi v neplodnost. To ni čisto res. V resnici lahko kolesarjenje zmanjša koncentracijo semenčic v modih, vendar ne vpliva na plodnost posamezne semenčice. Sperma je še vedno zdrava in popolnoma delujoča, lahko pa je manj v semenu. To pa lahko oteži zanositev, odvisno od drugih dejavnikov. Zdravnik vam bo morda lahko pomagal pri nizkem številu semenčic, vendar obstajajo načini za zmanjšanje vpliva kolesarjenja na vaše telo. Za začetek je bilo nizko število semenčic dokumentirano samo pri moških, ki so jahali vsaj pet ur na teden. Če trenirate, se lahko minute zlahka povečajo. Če kolesarjenje uporabljate kot obliko preventivne vadbe, si prizadevajte za 30 minut dejavnosti vsak dan. Rezultat tega je samo tri ure in pol na teden, kar bo pomagalo zmanjšati vpliv kolesarjenja na število semenčic. Nošenje ustrezne opreme je tudi dober način za zmanjšanje tega stranskega učinka.

3. Kolesarjenje izboljša občutljivost za insulin

Vadba je odličen način za podporo različnih sistemov v vašem telesu. Eden od načinov, kako posameznikom koristi redno kolesarjenje, je splošno izboljšanje občutljivosti na inzulin. To lahko prispeva k nižji rasti citokinov, kot je insulinu podoben rastni faktor (IGF), ki je lahko predhodnik nekaterih uroloških rakov. Močnejša občutljivost za inzulin krepi tudi vaš imunski sistem s povečanjem števila naravnih celic ubijalk, limfocitov in močnejšo sposobnost vašega telesa, da prepozna in napade rakave celice.

4. Kolesarjenje lahko poveča vnetje

Čeprav kolesarjenje neposredno ne povzroča raka na prostati, lahko poveča tveganje za vnetje. To pa lahko poveča tveganje za raka prostate ali druge bolezni, kot je prostatitis. Vendar pa obstaja veliko preventivnih ukrepov, s katerimi lahko zmanjšate vpliv sedla na svoje telo. Za preprečevanje teh učinkov uporabite pravo orodje in se ob prvem znaku povečanega vnetja posvetujte s svojim zdravnikom. Da bi zmanjšali vpliv kolesarjenja na vaše telo, razmislite o oblikovanju raznolikega režima vadbe, da boste lahko svojemu telesu privoščili oddih in se izognili kroničnim vnetjem.

5. Kolesarjenje ne poslabša povečane prostate

Kolesarjenje lahko poveča vnetje, vendar ni bilo ugotovljeno, da bi poslabšalo napredovanje benigne hiperplazije prostate. Kolesarji, ki imajo povečano prostato, med vožnjo nimajo poslabšanja simptomov, vendar niso imuni na prejšnje simptome, ki so vplivali na njihovo vadbo. Primarni simptom, ki lahko moti vožnjo, je pogosta potreba po uriniranju pri bolnikih z BHP. Pogovorite se s svojim zdravnikom o možnostih zdravljenja in obvladovanja.

6. Pravilna oblika in oprema lahko preprečita negativne učinke

Vrsta oblačil, ki jih nosite skupaj s kolesarskim sedežem, močno vpliva na učinek kolesarjenja na vaše telo. Na srečo so te stvari pod vašim nadzorom. Med jahanjem se prepričajte, da uporabljate pravilno obliko, da preprečite poškodbe in zmanjšate vpliv na sklepe. Izbrati morate tudi kolesarski sedež z dodatnim oblazinjenjem, ki pomaga zmanjšati vnetje prostate. Mehki sedeži morda niso priljubljena možnost za kolesarjenje na dolge razdalje, vendar vam bodo pomagali bolje poskrbeti za svoje telo in prostato. Priporočljivo je tudi, da moški nosijo ohlapne kolesarske hlače, da zmanjšajo tveganje pregrevanja reproduktivnega sistema. To dodatno zmanjša tveganje za zmanjšanje števila semenčic. Če se odpravite na vožnjo na dolge razdalje ali začnete čutiti kakršno koli otrplost ali druge stranske učinke, poslušajte svoje telo in si vzemite odmor. Kolesarjenje je odlična vadba, vendar ne pretiravajte.

7. Kolesarjenje je dobro za vas

Kolesarjenje je oblika vadbe, ki posameznikom omogoča, da uživajo v spreminjajočem se okolju, zunanjem vremenu in robustnem družabnem življenju. Pomaga lahko okrepiti vaše fizično zdravje poleg duševnega zdravja, kar je dobro za telo in dušo. Ker vas kolesarjenje običajno vsak dan popelje na druga mesta, je manj verjetno, da boste to navado opustili zaradi dolgočasja ali ponavljanja. Z izvajanjem rigorozne dejavnosti boste zgradili mišično maso, zmanjšali maščobo in celo našli olajšanje ali nelagodje pri nekaterih boleznih. Znanstvene študije so tudi pokazale, da so moški, ki so izvajali vsaj tri ure intenzivne vadbe na prostem na teden, imeli 20 % manj možnosti za razvoj erektilne disfunkcije kot tisti, ki živijo sedeče. Dokler upoštevate varnostne ukrepe, so koristi kolesarjenja večje od tveganj.

8. Kolesarji bi morali redno obiskovati svojega urologa

Moški, starejši od 40 let, morajo redno obiskovati svojega urologa, ne glede na stopnjo aktivnosti. To vam omogoča, da spremljate zdravje svoje prostate in ujamete morebitne znake raka, preden se ta razširi v kaj resnejšega. Če ste novinec v kolesarjenju, se posvetujte s svojim zdravnikom, preden začnete s kakršnimi koli intenzivnimi rutinami. Prav tako se morate z njimi pogovoriti o kakršnih koli vprašanjih, pomislekih in opraviti osnovni zdravstveni pregled, preden začnete s kolesarjenjem. To vam omogoča, da spremljate svoje zdravje in vidite, kako kolesarjenje vpliva na vaše telo.

Izbral:mag.Igor Krevl

https://www.byramhealthcare.com/blogs/8-facts-about-biking-and-the-prostate

8 dejstev o kolesarjenju in prostati